Τρίτη 26 Μαΐου 2020

Το νέο κόμμα Κασιδιάρη


Η προχθεσινή ανακοίνωση της ιδρύσεως του κόμματος του Κασιδιάρη δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία. Οι  φήμες περί αποχωρήσεώς του από την Χρυσή Αυγή τις προηγούμενες ημέρες  ήταν έντονη, και η δημοφιλία του συγκεκριμένου πολιτικού στους εθνικιστικούς κύκλους είναι τόση που δεν άφηνε περιθώρια εικασιών αποστασιοποιήσεώς του από την πολιτική σκηνή.

Ήδη πολλά πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής προσχώρησαν στον νέο πολιτικό σχηματισμό, ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ενθουσιασμός των χρηστών είναι έντονος. Συνυπολογίζοντας την αποσιώπηση αυτού του γεγονότος από τα ΜΜΕ και των πολιτικών, είναι ηλίου φαεινότερο ότι κάτι δυναμικό αναδύεται, κάτι που επιβεβαίως ο ίδιος ο Ηλίας Κασιδιάρης λέγοντας ότι από την πρώτη μέρα έλαβε χιλιάδες αιτήσεις εγγραφής νέων μελών.

Κάνοντας συχνές αναφορές στην σύγχρονη εθνικιστική σκηνή της Ευρώπης και κυρίως στον Σαλβίνι, ο κύριος Κασιδιάρης δείχνει να προετοιμάζει εδώ και καιρό αυτή του την κίνηση και να έχει επαφές με κινήματα και κόμματα του εξωτερικού. Εξού και η τόσο γρήγορη συγκρότηση κόμματος, ιστοσελίδας, οργάνωσης, στελεχών κτλ.

Όλα δείχνουν ευοίωνα για τη νέα αυτήν κίνηση, και τα πάντα εναποθέτονται στον ίδιο τον Κασιδιάρη. Αν επιλέξει να στελεχώει το κόμμα του με τα δοκιμασμένα αποτυχημένα αποχωρήσαντα από την Χρυσή Αυγή μέλη, είναι καταδικασμένος να ξεφουσκώσει όπως η φούσκα της Χρυσής Αυγής. Δεν θα έχει κανένα νόημα να μαζέψει τα ορφανά της Χρυσής Αυγής όπως έκανε παλιότερα ο ΣΥΡΙΖΑ που έδωσε στέγη στους αποχωρήσαντες ΠΑΣΟΚους. Αν όμως χειριστεί έξυπνα την ευκαιρία που κρατάει στα χέρια του, μπορεί όντως να αναδειχθεί σε Σαλβίνι της Ελλάδος.

Οι συχνές αναφορές του σε Σαλβίνι, Λεπέν και Ορμπάν δεν είναι καθόλου τυχαίες. Σίγουρα τούς έχει ως παραδείγματα προς μίμηση, και ο γράφων πιστεύει πως έχει και επικοινωνία με κάποιον εξ αυτών (αν όχι και με τους τρεις). Το ζήτημα όμως είναι να μπορέσει να αφήσει πίσω του τον χουλιγκανισμό της Χρυσής Αυγής και να χτίσει κάτι εντελώς καινούριο για τα ελληνικά δεδομένα, πράγμα δύκολο αν αναλογιστεί κανείς την γαλούχηση του Κασιδιάρη στην χρυσαυγίτικη νοοτροπία από τα παιδικά του χρόνια. Θα πρέπει να δώσει έναν σκληρό εσωτερικό πόλεμο με τον ίδιο του τον εαυτό...





Ένα άλλο πράγμα που θα πρέπει να προσέξει το νέο κόμμα, είναι να μην επαναλάβει τα λάθη της Χρυσής Αυγής. Καλύτερα να έχει ξεκάθαρες ιδεολογικές γραμμές από την αρχή και να χάσει γρήγορα όσους διαφωνούν, παρά να προσπαθεί να ισοροπήσει ανάμεσα σε ετερόκλητα στοιχεία.

Και για εμάς βεβαίως, ως Εθνικοκαπιταλιστές, είναι απαραίτητο να γίνει μία αποσαφήνιση των θέσεων του νέου φορέα όσον αφορά τις ατομικές ελευθερίες και το φλερτ πολλών πρώην χρυσαυγιτών με τον σοσιαλισμό. Αν αρχίσει πάλι τα «γεύματα μόνο για έλληνες», την «αιμοδοσία από έλληνες για έλληνες» και τον λαϊκισμό που διδάχτηκε από την Χρυσή Αυγή, τότε θα έχουμε σίγουρα ένα πυροτέχνημα τύπου Καρατζαφέρη. Ο ελληνικός λαός διψά για δικαιοσύνη και όχι για έναν που θα μεροληπτεί υπέρ ενός άλλου μέρους του πληθυσμού αντί αυτών που ευνοούνται σήμερα.

Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο νέο αυτό κόμμα, αν και κρατάμε μικρό καλάθι. Σίγουρα όμως θα έχει ενδιαφέρον, αφού το κενό στα δεξιά της ΝΔ συνεχώς και μεγαλώνει έπειτα από την εξόφθαλμη πλέον εκδήλωση των ανθελληνικών της θέσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου