Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

Άνοιξε ο δρόμος για τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο

 


Τα κρατικώς επιδοτούμενα ιδιωτικά ΜΜΕ πανηγυρίζουν από χθες για την συμφωνία οριοθετήσεως ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο. Εσκεμένα όμως αποκρύπτουν τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτήν την κάκιστη (εώς προδοτική) συμφωνία.

Το πρώτο δημοσιογραφίστικο ψέμα είναι πως η συμφωνία αυτή ρίχνει στον κάλαθο των αχρήστων την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Τεράστια ανακρίβεια, αφού η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου δεν ακυρώνει το Τουρκο-Λιβυκό μνημόνιο, αλλά απλώς το αμφισβητεί. Είναι δηλαδή το πρώτο βήμα που θα μας οδηγήσει σε διαφωνία με την Τουρκία, με απώτερο σκοπό την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο.

Για κάποιους αυτό αποτελεί «έξυπνη» τακτική, αφού περιορίζει τα θέματα προς διαπραγμάτευση με την Τουρκία σε συγκεκριμένη κατεύθυνση και ατζέντα, και όχι για τα κυριαρχικά δικαιώματα σε νησιά του Αιγαίου. Λογικοφανές επιχείρημα, το οποίο όμως προσθέτει κάποιες παραμέτρους που θα καθορίσουν την απόφαση της όποιας εκδίκασης στο μέλλον εναντίον των Ελληνικών συμφερόντων.

Η Αίγυπτος δεν ήθελε να εμπλακεί στη διένεξη ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία και γι αυτό αρνούνταν τόσο καιρό να υπογράψει. Και ορθώς έπραττε από την πλευρά της, αφού η μέση γραμμή ανάμεσα στις ακτές της Αιγύπτου, της Κύπρου, της Ελλάδος και της Τουρκίας είναι διακριτή και δεν επηρεάζεται από τις διαφορές των υπολοίπων τριών κρατών. Οι ελάχιστες νησίδες της Αιγύπτου στη Μεσόγειο είναι πολύ κοντά στην στεριά και δεν δημιουργούν θέματα επήρειας, οπότε δεν είχε κανέναν λόγο να ανακατευτεί στα ζητήματα άλλων κρατών.

Αντιθέτως, εκμεταλευόμενη έξυπνα την διαμάχη Ελλάδος-Τουρκίας, η Αίγυπτος πέτυχε μειωμένη επήρεια των Ελληνικών νησιών στην διακρατική συμφωνία.

Να τονιστεί ότι η συμφωνία αυτή δεν καθορίζει την ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο, αλλά την τμηματική οριοθέτηση ανάμεσα στον 26ο και τον 28ο παράλληλο. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η Ελλάδα αποδέχεται πως η θαλάσσια περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού αποτελεί γκρίζα ζώνη και αμφρισβητούμενα ύδατα, κάτι που προφανώς η Τουρκία θα το χρησιμοποιήσει προς υπεράσπισή της στον ΟΗΕ και σε μελλοντική πιθανή προσφυγή σε Διεθνές δικαστήριο.

Η Τουρκία πολύ έξυπνα κράτησε ήπιους τόνους και απλώς εξέφρασε την αμφισβήτηση της εγκυρότητας της συμφωνίας, ανοίγοντας τον δρόμο για την προσφυγή στην Χάγη. Πλέον έχει την Ελληνική παραδοχή της αμφισβήτησης της περιοχής ανατολικά του 28ου μεσημβρινού και, σε συνδυασμό με την παραχώρηση της μειωμένης επήρειας των νησιών από πλευράς Ελλάδος, η Τουρκία έχει ήδη την κατευθυντήρια υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσει στο Διεθνές Δικαστήριο.

Αυτή η κάκιστη συμφωνία με την Αίγυπτο επιβεβαιώνει και ανοίγει τον δρόμο στην συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με την Τουρκία, μία θέση που βρίσκει αποδοχή από όλα τα κόμματα εξουσίας. Ο Δένδιας απλώς επικύρωσε τις κατευθύνσεις του Μητσοτάκη, που εδώ και χρόνια εκφράζονται από στελέχη της ΝΔ όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και συμβούλους όπως ο Ροζάκης: α) Γκρίζαρε την αμφισβητούμενη από τους Τούρκους περιοχή, β) Έδωσε μειωμένη επήρεια στα νησιά, και γ) έδωσε το πάτημα που τόσο καιρό έψαχνε η Τουρκία.  




Τσίκας Δημήτριος

πτυχιούχος Διεθνών Σχέσεων

του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου