Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020

Ιράν: Φορέας πολιτισμού και εχθρός του ουαχαμπισμού

Οι περισσότεροι από τους Έλληνες γνωρίζουν τους Πέρσες μέσα από την Χολυγουντιανή ταινία και ό,τι θυμούνται από τα σχολικά τους χρόνια. Υπάρχει μία γενικευμένη σύγχυση λόγω της Ισλαμικής θρησκείας, κάτι που ενισχύεται από την Αμερικανική (και γενικώς την Δυτική) προπαγάνδα που παρουσιάζει το Ιράν σαν μία ακραίως ριζοσπαστική Ισλαμική χώρα. Και μετά τα γεγονότα του Ιανουαρίου 2020, αυτή η λανθασμένη εικόνα που έχει η μάζα για το Ιράν γίνεται όλο και μεγαλύτερη.

 

Ας βάλουμε όμως τα πράγματα στη θέση τους.

 

Η εικόνα που έχουμε στη Δύση με τα τζαμιά που στρατολογούν ακραίους τζιχαντιστές, τα no-go zones, τα μουσουλμανικά γκέτο, τον ISIS και τους αποκεφαλισμούς, προέρχεται από το το Σουνιτικό Ισλάμ που εκφράζει το μεγαλύτερο μέρος του Ισλαμικού κόσμου. Αυτές οι ακραίες εκφράσεις του Σουνιτικού Ισλάμ χρηματοδοτούνται από την Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Πακιστάν και άλλους «φίλους» της Δύσης και των ΗΠΑ.

 

Το Σιιτικό Ιράν απέχει μακράν από τον ισλαμικό φονταμενταλισμό που εκφράζεται από το Σουνιτικό Ισλάμ και τα ρεύματά του (Ουαχαμπισμός, Σαλαφισμός κτλ). Στις περιοχές όπου επικρατεί το Σιιτικό Ισλάμ και τα ρεύματά του (Μπεκτασήδες, Αλεβήδες, Αλαουίτες, Ισμαηλίτες κτλ) υπάρχει ανεκτικότητα προς τις υπόλοιπες θρησκείες και σεβασμός προς τις ατομικές ελευθερίες. Οι Χριστιανικές γιορτές εορτάζονται υπό απόλυτη ελευθερία στην Τεχεράνη και στη Δαμασκό, η Εβραϊκή κοινότητα υφίσταται και χαίρει πλήρους ελευθερίας στο Ιράν, κάτι που σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία είναι αδιανόητο. Ακόμη και η κριτική των γυναικών προς την μαντίλα είναι ανεκτή και δεν λιθοβολούνται όπως προπαγανδιστικά διαδίδουν οι Δυτικές πηγές.

 

Το Ισλάμ έφτασε στην Περσία με την κατάκτησή της από τους Άραβες τον 7ο αιώνα. Έκτοτε οι Πέρσες υπέφεραν από το ακραίο Ισλάμ που τους επιβλήθηκε από τους Σουνίτες Άραβες και έπειτα από τους ομόδοξους Οθωμανούς. Υπό αυτές τις συνθήκες και την μακρόχρονη επιροή του Ισλάμ, οι Πέρσες κατάφεραν να εξιρανίσουν τη θρησκεία που τους επιβλήθηκε, εμπλουτίζοντάς την με τον μακραίωνο πολιτισμό που έφερε αυτός ο λαμπρός λαός. Το Σιιτικό Ισλάμ συνέδεσε άψογα τον Περσικό πολιτισμό και την φιλοσοφία του με το Ισλάμ (όπως ακριβώς έκανε η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία με τον Χριστιανισμό), επανιδρύοντας τον 18ο αιώνα μία νέα Περσική Αυτοκρατορία, αυτή τη φορά μουσουλμανική.

 

Έκτοτε, το Ιράν πολεμάει τον ίδιο εχθρό που απειλεί και την Δύση: το Σουνιτικό Ισλάμ. Οι Σουνίτες Οθωμανοί είχαν κοινό μέτωπο εναντίον της Ευρώπης και της Περσίας, οι Σουνίτες Μόγγολοι (Τζέκις Χαν, Ταμερλάνος) νωρίτερα είχαν επίσης μέτωπο με την Περσική Αυτοκρατορία, ακόμη και σήμερα με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή οι Σιίτες σε Λίβανο και Συρία υπερασπίζονται τους Χριστιανούς και πολεμούν εναντίον του ISIS. Οι εικόνες με τις μαντιλοφορούσες γυναίκες και η δήθεν καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανήκουν στα πλαίσια του επικοινωνιακού πολέμου (προπαγάνδα) που έχει εξαπολύσει η Δύση (κυρίως ΗΠΑ και ΕΕ) για την χειραγώγηση των μαζών.

 

Με την ένταση των τελευταίων μηνών στις Ιρανοαμερικανικές σχέσεις πολλοί βιάστηκαν να πάρουν θέση υπέρ των ΗΠΑ παρασυρόμενοι από τον μέχρι ενός σημείου δικαιολογημένο αντι-ισλαμισμό των καιρών μας, πιστεύοντας λανθασμένα πως το Ιραν είναι μέρος του Ισλαμικού φανατισμού που απειλεί την Δύση. Εξ αιτίας της άγνοιας που έχουν κάποιοι σχετικά με τα δόγματα του Ισλάμ, βάζουν στο ίδιο τσουβάλι τους πολιτισμένους Ιρανούς με τα ισλαμοπιθίκια του Σουνιτικού Ισλάμ.

 

Ακόμα και για τα λάθη που έχουν γίνει από πλευράς Ιράν, όπως πχ η κατάρριψη του Ουκρανικού επιβατικού αεροπλάνου, οι Ιρανικές αρχές είχαν το θάρρος να ζητήσουν συγγνώμη και άσκησαν διώξεις στους υπεύθυνους της τραγωδίας.

 

Προς σύγκριση και μόνο, ας συγκρίνει κάποιος την στάση των ΗΠΑ όταν το 1989 κατέρριψαν το αεροπλάνο της γραμμής 655 της IranAir με προορισμό το Ντουμπάϊ, με αποτέλεσμα 298 Ιρανοί πολίτες ανάμεσα τους παιδιά και γυναίκες να χάσουν τη ζωή τους. Οι αρχές των ΗΠΑ τότε, όχι μόνο δεν ζήτησαν συγγνώμη, αλλά παρασημοφόρησαν τα στελέχη της φρεγάτας Vincennes που προέβησαν σε αυτήν την πράξη. Πρόκειται δηλαδή για στοχευμένη ενέργεια με στόχο άμαχο πληθυσμό, κάτι που συνηθίζει ο Αμερικανικός στρατός (Γιουγκοσλαβία, Κόσοβο, Ιράκ, Αφγανιστάν, Νικαράγουα, Βιετνάμ, Χιροσίμα, Ναγκασάκι κ.α.)

 

Θα πρέπει λοιπόν να αποβάλουμε τις παρωπίδες που μάς έχουν βάλει τα ΜΜΕ της Δυτικής προπαγάνδας, και να δούμε το Ιράν με αντικειμενικότητα.

 

Κακά τα ψέματα, όταν σήμερα κάποιος λέει «Δυτικός πολιτισμός» δεν εννοεί τον Βάγκνερ, τον Πλάτωνα και τον Σέξπηρ, αλλά τα Gay Pride, τους 9χρονους Drug Queens και τα ανοιχτά σύνορα. Και ανάμεσα στην σημερινή παρακμή της Δύσεως και το παραδοσιοκρατικό Ιράν, οι πραγματικές Αξίες του Δυτικού πολιτισμού εκφράζονται περισσότερο από το Ιράν παρά από τις γκέι παρελάσεις...



Ο Αλαουίτης (Σιίτης) Άσαντ στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αντιοχείας 

Χριστούγεννα στο Ιράν:




Ιρανική ομάδα γυναικείου χόκεϊ


Θρησκευτικές κοινότητες στο Ιράν που χαίρουν πλήρους ελευθερίας:





 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου