Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Το κράτος απαγορεύει την ατομική ευθύνη και αντικαθιστά την ατομική λήψη αποφάσεων.


Ποιος στ αλήθεια πιστεύει, με το χέρι στην καρδιά, πως αυτά τα αυστηρά μέτρα εφαρμόζονται για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωναϊού; Δικαιολογείται τέτοια καταπάτηση των ατομικών δικαιωμάτων για μια γρίπη με ποσοστό θνησιμότητας 1%, κι αυτό σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες; Και αν ναι, γιατί δεν περιορίζονται τα μέτρα στις ευπαθείς ομάδες και εφαρμόζονται στο σύνολο του πληθυσμού;

Μόνο ένας αφελής θα πίστευε πως η όλη η ιστορία έχει να κάνει με έναν ιό που δεν έχει σκοτώσει κανέναν υγιή ασθενή. Διότι τα άτομα σε ανοσοκαταστολή, οι υπερήλικες και οι χρόνια νοσούντες από καρδιοαναπνευστικά νοσήματα θα μπορούσαν να είχαν πεθάνει από ένα απλό κρυολόγημα ή μια γρίπη, η οποία έτσι κι αλλιώς ευθύνεται για χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο.

Αντί λοιπόν να δοθεί μία οδηγία για περιορισμό των μετακινήσεων των ατόμων που ανήκουν σε κάποια ευπαθή ομάδα, η κυβέρνηση προτιμάει να καταδικάσει σε κατ οίκον περιορισμό το σύνολο του πληθυσμού. Αποτέλεσμα αυτής της καταστάσεως είναι το πάγωμα της οικονομίας και κατ επέκτασιν της παραγωγικής διαδικασίας, η συρίκνωση του ΑΕΠ, η αύξηση της ανεργίας και η επακόλουθη ανθρωπιστική κρίση που θα προκύψει από το lock-down.

Αλλά πέραν των οικονομικών και ανθρωπιστικών επιπτώσεων, η πιο τρομακτική κατάσταση που αναδύει είναι η ελαφρά τη καρδία οικειοθελής παραχώρηση των ατομικών δικαιωμάτων από πλευράς πολιτών. Οι κρατικές αρχές, εκμεταλλευόμενες την φοβία που διασπείρουν τα ΜΜΕ, βρήκαν την ευκαιρία να τεστάρουν τα όρια της υποτακτικότητας των πολιτών. Και τα αποτελέσματα είναι ανησυχητικά: Πολίτες κλεισμένοι στα σπίτια τους να αναρτούν στα social media υβριστικούς χαρακτηρισμούς προς τους «απείθαρχους» συμπολίτες που αγνοούν την κρατική τρομοκρατία. Και όσο προχωράει η περίοδος του εγκλεισμού, τόσο οι κρατούμενοι φανατίζονται από την προπαγάνδα των φιλικών προς την κυβέρνηση ΜΜΕ.

Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η δήθεν «πολυφωνία» της πληθώρας των τηλεοπτικών σταθμών της χώρας ακολουθούν κοινή γραμμή ως προς τις κυβερνητικές επιλογές. Και σε συνδυασμό με την αναστολή της κυκλοφορίας των αντιπολιτευόμενων εφημερίδων λόγω του κορωναϊού, η πλύση εγκεφάλου μέσω των κυβερνητικών τηλεοπτικών σταθμών λειτουργεί περίφημα στους έγκλειστους στις οικίες τους «καλούς» και υπάκουους πολίτες.

Ο COVID-19 θα συνεχίσει να υπάρχει για μήνες, ίσως και για χρόνια, και για όσο υφίσταται θα υπάρχει η δικαιολογία της επιβολής μέτρων που περιορίζουν τις ατομικές ελευθερίες.

Ο κορωναϊός είναι απλώς μία επιφανειακή δικαιολογία για την εθελούσια παραχώρηση της ελευθερίας των πολιτών. Δεν είναι ξεκάθαρο πότε θα περάσει αυτή η κρίση, οπότε δεν γνωρίζει κανένας αν και πότε θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα. Ας γνωρίζουν λοιπόν οι πολίτες ότι η άρση της Ροβιεσπερικής τρομοκρατίας δεν θα έρθει σύντομα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου