Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Κριτική στην αντιμετώπιση του κορωναϊού υπό την Εθνικοκαπιταλιστική σκοπιά.



Ακόμη και ανάμεσα στους λοιμωξιολόγους υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωναϊού. Οι περισσότερες χώρες προτιμούν την συντηρητική αντιμετώπιση προκειμένου να αποφύγουν να δοκιμάσουν τα όρια των συστημάτων υγείας τους. Ωστόσο, υπάρχει και η προσέγγιση επιστημόνων όπως ο Chris Whitty και ο Patrick Vallance, οι οποίοι υποστηρίζουν πως από τη στιγμή που η επιδημία είναι αναπόφευκτη, είναι καλύτερα να αφήσεις ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού να νοσήσει από τον ιό, ώστε την επόμενη χρονιά που αυτός θα επιστρέψει ο πληθυσμός να έχει αποκτήσει αντισώματα για να τον αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά. Αυτήν την αντιμετώπιση την προτιμούν χώρες με εξαιρετικά συστήματα υγείας όπως η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πέραν όμως όμως της υγειονομικής αντιμετωπίσεως μίας πρωτοφανούς πανδημίας, υπάρχουν και οι πολιτικοοικονομικές επιπτώσεις. Η ανθρωπιστική κρίση που θα προκύψει μετά από ένα μακροχρόνιο lockdown θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού. Ἐνα lockdown σε μία εύθραυστη οικονομία όπως η ελληνική θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις: Επιχειρήσεις θα κλείσουν, οι άνεργοι θα αυξηθούν, οι οικογένειες που θα πτωχεύσουν θα πολλαπλασιαστούν... Και όλα αυτά για να σωθούν κάποιοι 90χρονοι που θα μπορούσαν να πεθάνουν από μία απλή γρίπη. Αυτό είναι λάθος διαχείριση πόρων και λάθος προτεραιότητα. Θυσιάζεις υγιείς και παραγωγικές ομάδες του πληθυσμού προκειμένου να παρατείνεις (αν τελικώς το καταφέρεις) τη ζωή ευπαθών ομάδων που δεν συνεισφέρουν στην παραγωγική διαδικασία και αποροφούν πόρους (οι οποίοι πόροι θα γίνουν ακόμα πιο πολίτιμοι μετά την μείωσή τους λόγω lockdown).

Βεβαίως, οι σοβαρές χώρες όπως η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο λαμβάνουν υπόψιν τους τα παραπάνω δεδομένα και πράττουν αναλόγως. Αντιθέτως, οι σοσιαλιστικές χώρες καταφεύγουν στην κομμουνιστική πρακτική της καταστροφικής εξισώσεως, εντάσσοντας στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού πολίτες που πριν την πανδημία είχαν μία φυσιολογική ζωή. Και όπως σε κάθε εφαρμογή του σοσιαλισμού, τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά.


Καλή τύχη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου