Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

Ανεξάρτητη Χαλκιδική.



Η Χαλκιδική έχει συνδέσει το όνομά της με τις διακοπές των Βορειοελλαδιτών και κυρίως των Θεσσαλονικέων. Όμορφες παραλίες, πυκνή βλάστηση και όλα αυτά μόλις λίγα λεπτά οδήγηση από την Θεσσαλονίκη. Πίσω όμως από τα beach bar και την τουριστική βιομηχανία κρύβεται μια θλιβερή πραγματικότητα. 

Η Χαλκιδική έχει μακράν το χειρότερο οδικό δίκτυο στην Ελλάδα, όπως επίσης και εγκληματικές ελλείψεις στο σύστημα υγείας (οποίος έχει την ατυχία να αρρωστήσει ή να πάθει κάποιο ατύχημα στις διακοπές, πρέπει να πάει στην Θεσσαλονίκη). Πρόκειται δηλαδή για έναν τόπο που οι νεοέλληνες τον ξεζουμίζουν για 4 μήνες τον χρόνο και μετά τον αφήνουν στην τύχη του.

Αυτή η σχέση εκμεταλλεύσεως ανάμεσα στους Ελλαδίτες και τους Χαλκιδικιώτες κρατάει από αρχαιοτάτων χρόνων, όταν οι Αθηναίοι κατέκτησαν την Κορινθιακή αποικία της Ποτίδαιας, τους ντόπιους Βοττιαίους και τις αποικίες των Ευβοέων στην ευρύτερη περιοχή. Στις μάχες της Ποτίδαιας και της Σπαρτώλου οι Ελλαδίτες έδειξαν όλη τους την οργή απέναντι στους Χαλκιδικιώτες, με αποκορύφωμα την εις διπλούν ισοπέδωση της αρχαίας Ολύνθου από τον Αθηναίο στρατηγό Φορμίωνα και αργότερα από τον Χαριδίμη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Χαλκιδική γνώρισε μεγαλύτερη ανάπτυξη όποτε κατακτήθηκε από μη Έλληνες. Η διώρυγα του Άθω από τον Ξέρξη το 480 π.Χ. αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά επιτεύγματα της αρχαιότητας, και μέχρι σήμερα είναι το μοναδικό έργο υποδομής που έγινε ποτέ στην Χαλκιδική.

Και βεβαίως η εγκατάσταση των εμπόρων στην Άκανθο όπως επίσης και η ίδρυση - από το επίσημο Ρωμαϊκό κράτος - αποικίας στην Κασσάνδρεια,  αποτελούν πραγματικό ορόσημο στην ιστορία της Χαλκιδικής. Τα λιμάνια της οδήγησαν στην άνθιση του εμπορίου, η εκμετάλλευση των μεταλλείων της δημιούργησε δουλειές και έφερε πλούτο στην περιοχή, και ο Κάσιος Βρούτος κατέστησε την Κασσάνδρεια σημαντικότερη πόλη της Μακεδονίας. Το αποκορύφωμα της χρυσής εποχής της Χαλκιδικής ήταν η ανάδειξή της ως colonia Iulia Augusta Cassandrensis από τον Οκταβιανό Αύγουστο.

Και ενώ η Χαλκιδική υπό Ρωμαϊκή κατοχή γνώρισε τέτοιες λαμπρές εποχές δόξης και μεγαλείου, έρχεται σήμερα το ανίκανο Ελλαδίτικο ψευδοκράτος να καταστήσει τους περήφανους Χαλκιδικιώτες τα γκαρσόνια των Θεσσαλονικέων. 

Μια πυρκαγιά δεν μπορούν να καταπολεμήσουν στα τέλη Οκτωβρίου, όταν στα βόρεια του νομού έχει ήδη αρχίσει να χιονίζει. Ευτυχώς δεν είχαμε και τραυματίες, διότι το κοντινότερο νοσοκομείο βρίσκεται στον Πολύγυρο, και με το υπάρχον τριτοκοσμικό οδικό δίκτυο θέλει ώρες το ασθενοφόρο για να φτάσει (αν υπάρχει διαθέσιμο αασθενοφόρο).

Η Χαλκιδική δεν αξίζει τον μαρασμό στον οποίο έχει πέσει σήμερα. Από τα αρχαία χρόνια αντιμετωπίζεται ως αποικία των Ελλήνων. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

Τα έσοδα από τον τουρισμό της Χαλκιδικής προσφέρουν τεράστια έσοδα στο Ελλαδίτικο κράτος των Αθηνών που τα δίνει σε Καρανίκες. Γιατί αυτά τα χρήματα να μην μείνουν στον τόπο τους και να επενδυθούν σε έργα υποδομής που τόσο έχει ανάγκη; Γιατί να μην γίνει αυτόνομη η πλούσια Χαλκιδική και αντ αυτού μιζεριάζει ως επαρχία της ψωροκώσταινας; Τα αιγοπρόβατα της Γαλάτιστας επαρκούν να ταΐσουν ολόκληρη την Ελλάδα. Η κτηνοτροφία της ορεινής Χαλκιδικής προσφέρει αυτάρκεια. Η αλιεία συνεισφέρει σημαντικά στα έσοδα της περιοχής. Τα χρυσωρυχεία και τα μεταλλεία αποτελούν σημαντική πηγή πλούτου. Μέχρι και οι κυνηγότοποι του Χολομώντα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως οργανωμένοι κυνηγετικοί προορισμοί τουριστών. 

 Γιατί λοιπόν ανέχεστε αυτήν την κατάσταση, αδέρφια Χαλκιδικιώτες;

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου