Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023

Περί των νεων ταυτοτήτων.




Έζησα 7 χρόνια σε μια προηγμένη τεχνολογικά Σκανδιναβική χώρα. Οι όποιες συναλλαγές έκανα με φυσική παρουσία ήταν όταν πρωτοπήγα και δεν γνώριζα το σύστημα. Η ταυτοποίηση τότε γινόταν με ένα οποιοδήποτε αποδεικτικό με φωτογραφία του κατόχου όπως πχ δίπλωμα οδήγησης, διαβατήριο ή χρεωστική κάρτα (ναι, οι Ισλανδικές χρεωστικές κάρτες έχουν και φωτογραφία του κατόχου). 


Με τον καιρό είχα 2 επιλογές: Να συνεχίσω να κάνω τις συναλλαγές μου με φυσική παρουσία και ό,τι αυτό συνεπάγεται (μετακινήσεις υπό ακραία καιρικά φαινόμενα, χάσιμο χρόνου κτλ), ή να ενεργοποιήσω την ταυτοποίηση μέσω κινητού τηλεφώνου (e-cerfiticate) που στα Ισλανδικά ονομάζεται Auðkenni. 


Με το e-certificate, κάθε φορά που κάποια δημόσια υπηρεσία ή άλλος οργανισμός (τράπεζα, ασφαλιστική εταιρεία, Πανεπιστήμιο κτλ) θέλει να έχει πρόσβαση σε προσωπικά μου δεδομένα, λαμβάνω μια ειδοποίηση στο κινητό και δίνω πρόσβαση με τον κωδικό ΡΙΝ που μονο εγώ γνωρίζω. Τόσο απλά, χωρίς καμία παραβίαση των προσωπικών μου δεδομένων. Και μάλιστα κάθε προσπέλαση καταγράφεται, οπότε κανένας κουτσομπόλης κρατικός υπάλληλος δεν μπορεί να δει προσωπικά μου δεδομένα χωρίς την έγκρισή μου. 


Να σημειωθεί ότι το Auðkenni δεν είναι υποχρεωτικό, και υπάρχουν Ισλανδοί που προτιμούν το παραδοσιακό στήσιμο στην ουρά. Όπως επίσης υπάρχει ταυτότητα για όσους θέλουν να βγάλουν, η οποία μοιάζει με τα παλιά φοιτητικά πάσο και δεν έχει καμία πρακτική χρησιμότητα (απλώς μια μορφή ταυτοποίησης για κάποιον που δεν έχει δίπλωμα οδήγησης και χρεωστική κάρτα).


Η εκστρατεία εξαναγκασμού που έχει εξαπολύσει η Ελλαδίτικη κυβέρνηση προκειμένου να λάβουμε υποχρεωτικά όλοι τις νέες ταυτότητες, μόνο ερωτηματικά δημιουργεί. Διότι δεν υπάρχει κανένας λόγος στην ψηφιακή εποχή να έχουμε ταυτότητες, πόσω μάλλον κάρτες με μια τεχνολογία του 1970 όπως αυτές με ηλεκτρονική πλακέτα δεδομένων παρόμοια με των χρεωστικών καρτών. Εκτός αν δεν έχουν το συγκεκριμένο τσιπακι αλλά κατι πιο σύγχρονο (όπως θα ήταν λογικό), κάτι όμως που δεν λέει ξεκάθαρα η κυβέρνηση. 


Και μόνο αυτό το θολό τοπίο απόκρυψης των τεχνικών χαρακτηριστικών των νέων ταυτοτήτων δημιουργεί εύλογες ανησυχίες σε οποιονδήποτε έχει βασικές γνώσεις αυτής της τεχνολογίας. Δεν είναι δυνατόν στην ψηφιακή εποχή που η χρήση ταυτοτήτων σε φυσική μορφή είναι πλέον αχρείαστη, κοστόβορα, αντι-οικολογική και οπισθοδρομική, η κυβέρνηση να επιμένει τόσο πολύ στην υποχρεωτική εφαρμογή της. Ακόμη και ο πιο αφελής μπορεί να συμπεράνει ότι κάτι άλλο κρύβεται πίσω από αυτήν την απάτη, είτε αυτό είναι μια ακόμη αδιαφανής απευθείας ανάθεση, είτε ένα πιο Οργουελικό σενάριο όπως τα social credits που ηδη εφαρμόζει η Κίνα. Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση μιμήθηκε και με το παραπάνω τις σοσιαλιστικές πρακτικές της Κίνας κατά την περίοδο της πανδημίας, μάλλον αυτό το σενάριο μοιάζει πιο πιθανό. Γι αυτό και η ΝΔ επιχειρεί να γελοιοποιήσει τις όποιες φωνές αντίδρασης, εφαρμόζοντας την δοκιμασμένη από την πανδημία πρακτική της καρικατουροποίησης των αντιφρονούντων, παρομοιάζοντάς τους με θρησκόληπτους, ψεκασμένους, συνωμοσιολόγους κτλ.



Τσίκας Δημήτριος 

A.I. Engineer - Cloud Solutions in Small & Medium Businesses
Specialist in Public Administration and Security of the Small States.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου