Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

Νόμισμα: Διευκόλυνση ή περιορισμός στις συναλλαγές;

με άλλα λόγια θα πρέπει να επιτραπεί η απόλυτη ελευθερία στην αποτίμηση των συναλλαγών, απαλλάσσοντάς τες από κάθε φόρο και περιορισμό. μόνο έτσι μπορεί να δοθεί κίνητρο επενδύσεων και ευκαιρίες στην ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών.
Του Δημητρίου Τσίκα
(Πολιτικός Επιστήμων ειδικευμένος στην άμυνα των Small States και την τραπεζική εν καιρώ πολέμου και κρίσεων)

Εισαγωγή

Όταν πραγματοποιείται μια αγοραπωλησία υπάρχουν δύο μέρη: του πωλητή και του αγοραστή. Ο πωλητής ανταλλάσσει το αγαθό ή την υπηρεσία που παρέχει προς ένα άλλο αγαθό ή υπηρεσία που γι’ αυτόν έχει μεγαλύτερη αξία από αυτό που προσφέρει.

Γιατί συναλλασσόμαστε;

Αν για παράδειγμα ένας παραγωγός μήλων έχει πολλά αδιάθετα μήλα, τότε η αξία των μήλων για τον συγκεκριμένο παραγωγό είναι μικρότερη από την πραγματική αξία των μήλων. Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει ένας παραγωγός πορτοκαλιών στην ίδια θέση και αποφασίσουν αυτοί οι δύο να ανταλλάξουν τα προϊόντα τους, αυτό σημαίνει ότι η αξία των πορτοκαλιών για τον παραγωγό μήλων είναι μεγαλύτερη, το ίδιο και η αξία των μήλων για τον πορτοκαλοπαραγωγό. Ασχέτως με την τιμή των προϊόντων στην αγορά, οι δύο παραγωγοί αποτιμούν την αξία των προϊόντων τους και συμφωνούν στην ανταλλαγή, θεωρώντας καθένας ότι το προϊόν του άλλου παραγωγού έχει μεγαλύτερη αξία από το δικό του και ότι η ανταλλαγή είναι συμφέρουσα για τον ίδιο.
Ένας τρίτος παρατηρητής υποθέτει ότι η αξία μήλου και πορτοκαλιού είναι ίση αφού ο ένας παραγωγός ανταλλάσσει  σε ισοτιμία ένα προς ένα τα προϊόντα του με τον άλλο παραγωγό. Η εντύπωση του τρίτου παρατηρητή είναι τελείως λανθασμένη, μιας και η αξία του προϊόντος είναι διαφορετική για τον κάθε παραγωγό.
Άρα λοιπόν κάθε αγοραπωλησία είναι μία συναλλαγή κατά την οποία ο πωλητής ανταλλάσσει το προϊόν του με ένα άλλο το οποίο έχει μεγαλύτερη αξία για τον ίδιο, και ο αγοραστής δίνει κάτι που έχει μικρότερη από το προϊόν που αγοράζει κατά την προσωπική του αποτίμηση. Με τη χρήση του χρήματος το μήλο αξίζει π.χ. λιγότερο από ένα ευρώ για τον παραγωγό, οπότε με την πώληση των μήλων στο ένα ευρώ είναι ικανοποιημένος από την συναλλαγή όπως ικανοποιημένος είναι και ο αγοραστής ο οποίος αποτιμά τα μήλα λιγότερο από ένα ευρώ και γι αυτό πράττει αυτή την συμφέρουσα για τον ίδιο συναλλαγή.

Η κατάργηση των περιορισμών στο χρήμα διευκολύνει τους συναλλασσόμενους

Τι γίνεται όμως όταν η υποχρεωτική χρήση συγκεκριμένου νομίσματος αδυνατεί να αποτιμήσει την αξία των προϊόντων; Αν για παράδειγμα σε περίοδο πολέμου η οικονομικής κρίσεως η αξία αλλάζει από μέρα σε μέρα, πως οι συναλλασσόμενοι θα αποτιμήσουν την αξία των προϊόντων τους;
Γι’ αυτό λοιπόν δεν θα πρέπει να υπάρχει κανενός είδους περιορισμός στο μέσο το οποίο χρησιμοποιείται για την εκάστοτε συναλλαγή. Αν ένας έμπορος δραστηριοποιείται σε κράτος της ευρωζώνης αλλά επιθυμεί να συναλλάσσεται σε δολάρια ή Ελβετικά φράγκα θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να το κάνει. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα της ανάπτυξης της ανταλλακτικής οικονομίας. Καθένας είναι απαλλαγμένος από τούς περιορισμούς της οποιασδήποτε κεντρικής τράπεζας και το ρίσκο επιβαρύνει αποκλειστικά και μόνο τους συναλλασσόμενους.

Iδιωτικά νομίσματα;

Επιπλέον, εκτός της εμπιστοσύνης των επενδυτών σε συγκεκριμένα νομίσματα, δίνεται η δυνατότητα σε ανεξάρτητα ιδρύματα να αναπτύξουν το δικό τους μέσο συναλλαγής. Κάθε τράπεζα ή οποιοσδήποτε άλλος οργανισμός θα μπορεί να αναπτύξει το δικό του τραπεζογραμμάτιο με αντίκρυσμα σε χρυσό, μετοχές ή οτιδήποτε θεωρούν ότι μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη των συναλλασσομένων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της επιτυχίας αυτής της μεθόδου είναι τα κρυπτονομίσματα, τα οποία κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο έδαφος στις διαδικτυακές συναλλαγές. Άλλα κρυπτονομίσματα σημειώνουν μεγάλη επιτυχία και χαίρουν της εμπιστοσύνης των επενδυτών, ενώ άλλα παραμένουν στην αφάνεια και δεν γίνονται πουθενά αποδεκτά.
Επίσης κάνουν την εμφάνισή τους τελευταία και Gold Bank Accounts μέσω των οποίων ο πελάτης έχει λογαριασμό σε χρυσό και χρησιμοποιεί μία χρεωστική κάρτα μέσω της οποίας συναλλάσσεται στην τρέχουσα τιμή του χρυσού.

Συνοψίζοντας

Με άλλα λόγια θα πρέπει να επιτραπεί η απόλυτη ελευθερία στην αποτίμηση των συναλλαγών, απαλλάσσοντάς τες από κάθε φόρο και περιορισμό. Μόνο έτσι μπορεί να δοθεί κίνητρο επενδύσεων και ευκαιρίες στην ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου